Griepvaccinatie

Griepprik 2018
Iedereen die in aanmerking komt voor de jaarlijkse griepvaccinatie in 2018 krijgt in oktober 2018 een schriftelijke oproep. Op dinsdag 6 november 2018 worden de griepvaccinaties toegediend.

Waarom een griepvaccinatie?
Veel mensen krijgen ieder jaar rond oktober of november “de griepprik” van de huisarts. Dit zijn mensen met een verhoogd risico op complicaties. Deze risico groepen zijn:

  • Mensen van 60 jaar en ouder; peildatum 30 april 2018
  • Mensen met een hart- of longziekte;
  • Mensen met suikerziekte;
  • Nierpatiënten;
  • Mensen die weinig afweer hebben door ziekte of medische behandeling.

Hun lichaam is kwetsbaar, waardoor de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn. Als u toch griep krijgt, dan zorgt de prik ervoor dat de ziekte minder ernstig verloopt.

Hoe werkt de griepvaccinatie?
Als u een griepvaccinatie krijgt, reageert uw lichaam hierop door afweerstoffen te maken tegen het virus. De griepprik werkt al na twee weken. Wanneer u daarna in aanraking komt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen het onschadelijk maken.

Waarom elk jaar een griepvaccinatie?
Het griepvirus verandert regelmatig. Ons lichaam herkent het virus dan niet goed meer. Daarom kunt u ieder jaar weer griep krijgen en is elk najaar een nieuwe griepprik nodig.

Een griepvaccinatie werkt alleen tegen de echte griep (influenza), dus niet tegen verkoudheid.

Griepvaccinaties geven wij in november. In de eerste helft van oktober zenden wij oproepen
naar de patiënten die in aanmerking komen voor een kosteloze vaccinatie. Ook zij die verzocht hebben om een vaccinatie op eigen kosten worden dan opgeroepen.

Heeft u van ons geen uitnodiging gehad en u denkt bij een van de risicogroepen te horen neemt u dan even contact op met onze assistente.